Ce este păstura?
Păstura este poate cel mai puțin cunoscut produs apicol, dar este în acelaşi timp cel mai complex și poate cel mai eficient preparat care rezultă din munca neobosită a albinelor.
Fiind un produs greu de recoltat, nu este prea cunoscut. Unii apicultori îi cunosc existența, dar recunosc ca nu pot consuma mai mult de 3-4 bobițe o dată, deoarece se obține cu mult greu.
Păstura este de fapt un amestec preparat de albine compus din polen, miere si fermenți lactici. Se știe că polenul recoltat de albine nu rezistă mai mult de câteva zile, acesta rămânând bun pentru consum doar dacă îl congelam sau îl uscăm. Cum albinele nu pot face nici una din aceste operațiuni, iar în stup avem în medie 32 de grade Celsius, ele au trebuit să găsească o metodă ingenioasă de a amesteca polenul cu miere si fermenții lactici pentru a-l conserva ca și rezervă pentru iarnă.
Cum o prepară albinele?
De îndată ce lucrătoarele ajung cu polenul în stup, acestea caută o alveolă liberă, pe care în prealabil este curățată în interior cu propolis. Acest tratament reduce riscul contaminării rezervei de polen cu germeni și bacterii nedorite care ar putea altera viitorul amestec de polen cu miere și fermenți.
După ce albina introduce polenul în celulă, aceasta îl tasează cu capul. Apoi adaugă un strat de miere pe care îl acoperă cu încă un strat de polen. Fiecare celulă este umplută cu o multitudine de straturi alternative de polen tasat și miere, fapt care se vede cu ochiul liber dacă studiem atent un bob de păstură.
După ce alveola este umplută cu straturi de polen și miere, albina lucrătoare o închide ermetic cu un capac de ceară. Astfel păstura poate fermenta fără să se contamineze cu agenți din exterior. Timp de 3 luni polenul și mierea fermentează atât sub influența temperaturii și umidității din stup, cât și sub efectul microorganismelor și fermenților adăugați de albină, timp în care amestecul se transformă în păstură.
Beneficiile păsturii ApiVitalis:
-> îmbunătățește memoria și concentrarea;
-> întărește sistemul imunitar;
-> îmbunătățește funcția hepatică;
-> ajută la coagularea sănătoasă a sângelui;
-> susține regenerarea ficatului;
-> îmbunătățește profilul lipidic al organismului;
-> îmbunătățește statusul energetic și mărește vitalitatea;
-> îmbunătățește vederea;
-> efect antidepresiv și anxiolitic;
-> este un excepțional remediu antianemic;
-> benefică în obezitate și scade riscul de instalare a bolilor cardiovasculare;
-> îmbunătățirea digestiei;
-> refacerea mucoasei intestinale afectate de diverși factori;
-> îmbunătățește performanța sportivă (are efect ergogenic).
Păstura se recomandă ca adjuvant în:
-> Boli și tulburări hepatobiliare (hepatite virale, hepatice alcoolice, ciroze hepatice, insuficiență hepatică, icter mecanic);
-> Boli și simptome endocrine, genitale/sexuale (menopauză, tulburări menstruale, sindrom premenstrual, gușă tiroidiană, slăbiciune sexuală, chisturi ovariene, cancer de prostată, afecțiuni ale sânilor, tulburări ale ciclului menstrual);
-> Boli ale copiilor (ADHD, inapetență (lipsa poftei de mâncare), tulburări de creștere, greutate corporală scăzută, dificultăți de învățare, malnutriție);
-> Boli cardiovasculare (insuficiență cardiacă, circulație sanguină deficitară, varice, flebite);
-> Boli și simptome generale (amețeli, reumatism, cancer, alergii, artrite, hipertensiune arterială, sistem imunitar scăzut, afecțiuni renale, alcoolism, afecțiuni ale pielii, căderea părului).
Ateroscleroza: s-a constatat că un consum regulat de păstură reduce colesterolul din sânge, contribuind astfel la o circulație sangvină bună. Doza recomandată: 10 grame / zi.
Efect imuno-stimulator: consumul de păstură ajută la mărirea nivelului de limfocite din sânge, gama globuline ți proteine, rezultând o mărire a rezistenței organismului. Doza uzuală: 5-10 grame / zi.
Anemii: datorită conținutului bogat în vitamine, minerale, aminoacizi esențiali, ajută la formarea celulelor sanguine roșii și a hemoglobinei din sânge, completând lipsa de vitamine și minerale datorate alimentației deficitare. Doza recomandată: 10 grame/zi.
Detoxifiere: fiind unul din produsele naturale cu cea mai mare concentrație de seleniu,păstura este ideală pentru detoxifierea organismului. Doza recomandată : 10 grame/zi, minim 3 luni.
Sportivi de performanță: având un conținut ridicat de proteine, carbohidrați, aminoacizi, vitamine și minerale ușor asimilabile de către organism, este un produs folosit cu success de către sportivii de performanță. Datorită compoziției complexe, are proprietăți antioxidante, mărește performanța prin mărirea cantității de oxigen din celule și accelerează recuperarea după antrenamente.
Compoziția păsturii:
- vitamine (C, E, B complex, K, D, A, vitamina P)
- fibre
- proteine
- carbohidrați
- zaharuri
- acizi liberi grași (omega 3, omega 6, omega 9, acid linoleic, acid arahidonic, etc)
- acizi organici (acid gluconic, acid lactic)
Mod de prezentare și livrare:
Pachet format din borcan de 100g, cu păstură în stare pură.
Mod de păstrare:
Între +1°C si +20°C, ferit de umezeală și căldură, în recipientul original, bine închis.
Mod de administrare:
Se recomandă consumul în cure de minim 6 săptămâni, dar poate fi consumat tot timpul anului, fără restricții.
Doză uzuală recomandată:
Copii: minim 1 linguriță pe zi - 3g.
Adulți: minim 1 lingură pe zi - 5-10g
Atenționări!
Acest produs nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un stil de viață sănătos.
A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
A nu se lăsa la îndemâna și vederea copiilor mici.
Contraindicat persoanelor alergice la produsele apicole.
Angela Man,
Sunt foarte mulțumită de produs,Recomand cu drag
RaspundeA fost util acest review?